Index Vakbarát Hírportál

Először filmezték le a titokzatos szellemcápát

2016. december 19., hétfő 16:40

Videóra vették a szellemcápaként emlegetett, ritka és titokzatos halfajt a Kalifornia és Hawaii partjai körül a mélytengeri élővilágot vizsgáló Monterey Bay Aquarium Research Center nevű óceánkutató-intézet kutatói. Korábban még soha nem sikerült természetes közegében lefilmezni egyetlen példányt sem, ráadásul ez az első alkalom, hogy az északi féltekén találkoztak vele, mert leginkább Ausztrália és Új-Zéland környékén él.

Hydrolagus trolli vagy hegyesorrú kiméra a tengerimacska-alakúak rendjébe tartozó halfaj, és a közkeletű neve ellenére nem cápa, bár a cápákkal és a rájákkal is rokon. A cápákkal ellentétben viszont nem fogaik, hanem foglemezeik vannak. A fejükön olyan barázdák húzódnak, amelyek miatt úgy néznek ki, mintha egy mélytengeri Frankenstein-film több darabból összevarrt szörnyei lennének. További különlegességük, hogy a fejükön található egy visszahúzódó pénisz.

A kutatók egy távirányítású megfigyelőjárművel filmezték le a halat, nagyjából két kilométeres mélységben, méghozzá teljesen véletlenül. Maga a felvétel még 2009-ben készült, de csak a napokban futotta körbe az internetet, mert a kutatóknak évekbe telt, amíg megbizonyosodtak róla, hogy valóban egy hegyesorrú kiméráról van szó.

Rovatok