Index Vakbarát Hírportál

Kisbolygót neveztek el Vizi E. Szilveszterről

2016. december 20., kedd 16:31

Vizi E. Szilveszter Széchenyi Nagydíjas agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke lett Az Év Ismeretterjesztő Tudósa Díj - Kisbolygóval honoris causa kacifántos című elismerés idei kitüntetettje – írja az MTI.

Az elismerést a Tudományos Újságírók Klubja (TÚK) alapította 1996-ban, és a tudományos újságírók szavazatai alapján ítélik oda évente azoknak a tudósoknak, akik a legtöbbet tették a tudomány népszerűsítéséért, közérthető megjelenítéséért.

A díjat elsőként Simonyi Károly fizikusprofesszornak, Charles Simonyi édesapjának ítélték oda 1998-ban. A későbbi díjazottak között olyan jeles magyar tudósok vannak, mint Falus András immunológus, Freund Tamás neurobiológus, Almár Iván csillagász vagy Csányi Vilmos etológus. Az elismeréssel egy kitüntető oklevél jár, és a díjazott nevét korábban egy csillag, 2010-től pedig egy kisbolygó is megkapja.

A díjazottakról magyar felfedezésű égitesteket neveznek el, ugyanis a felfedezőnek jogában áll nevet adnia az általa észlelt új objektumnak

– mondta Kiss L. László akadémikus, az MTA CsFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet igazgatója.

2008: égi e szilveszter – 2016: Vizi E. Szilveszter

A kisbolygót Sárneczky Krisztián, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársa fedezte fel az intézet Piszkestetői Obszervatóriumának Schmidt-távcsövével. "Nem véletlen, hogy éppen az adott kisbolygót neveztük el Vizi E. Szilveszterről, ugyanis 2008. december 31-én, szilveszter éjjelén észleltem először" – mondta Sárneczky az MTI-nek.

A kisbolygó átmérője körülbelül 5 kilométer, azaz viszonylag nagynak számít. A Mars és a Jupiter pályája között, a kisbolygók főövében kering, körülbelül a Földénél háromszor nagyobb távolságra a Naptól, amelyet öt és fél év alatt kerül meg.

A Vizi-kisbolygó elnevezése december 19-én vált hivatalossá, miután megjelent a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) új elnevezésű kisbolygók listáját tartalmazó közleménye.   "Örülünk, hogy egy égitest viseli Vizi E. Szilveszter nevét, hiszen az örökkévalóságnak szóló elismerésről van szó. Amíg fennmarad civilizációnk, az adott égitest a díjazott nevét viseli" – mondta Kiss L. László.

Rovatok