Index Vakbarát Hírportál

Lassan egész állatkertet lehet megtölteni Obamával

2016. december 21., szerda 16:03

Aki a cím alapján valamilyen gorillás poénra számított, az szégyellje magát. Valójában arról van szó, hogy szeptemberben egy féregfajt neveztek el Barack Obama leköszönő amerikai elnökről, a a Baracktrema obamai nevű laposféreghez pedig most egy új halfaj, a Tosanoides obama is csatlakozik.

Az apró halványrózsaszín halat Richard Pyle, a Bishop Múzeum tengerbiológusa fedezte fel a kollégáival Hawaiinál, még júniusban. A névötlet állítólag onnan jött, hogy a hal hátúszója végén látható kékespiros folt Obama 2008-as kampánylogójára emlékeztette Pyle-t, bár azt ő is elismerte, hogy erre azért jelentős képzelőerőre van szükség.

Az elnök és a hal kapcsolatát az is erősíti, hogy Obama éppen augusztusban hozta létre a világ akkori legnagyobb (azóta már csak a második) tengeri rezervátumát a Hawaii körüli Papahanaumokuakea Marine National Monument kibővítésével, a Tosanoides obamának pedig ez a terület az egyetlen ismert élőhelye.

Obamáról egyébként a féreg és a tengeri hal mellett már korábban elneveztek két másik fajt, egy pókot és egy édesvízi halat is. Ha van igazság a Földön, Obama most már tényleg kap egy manót is a féreg és a hal mellé.

Rovatok