Index Vakbarát Hírportál

Kína az űrből figyeli a környezetszennyezést

2016. december 22., csütörtök 14:19

Az üvegházhatású gázok kibocsátását monitorozó műholdat lőtt fel az űrbe Kína – írja az MTI.

A 620 kilogrammos TanSat műhold a Földtől 700 kilométerre állt pályára, és a szén-dioxid koncentrációját, eloszlását és áramlását figyeli a légkörben. A Hosszú Menetelés 2D nevű rakétával lőtték fel a Góbi sivatag északnyugati részén lévő Csiucsüan űrállomásról. Kína Japán és az Egyesült Államok után a világ harmadik országa, amely saját műholddal monitorozza a Föld szén-dioxid kibocsátását.

Sok ország igyekszik csökkenteni a karbonkibocsátását, de annak a mérése, hogy pontosan mennyit is bocsátanak ki, bonyolult. A földbázisú monitorozás nem tud elég pontos adatokat gyűjteni globális szinten, a legjobb megoldás a szén-dioxid mérésére a műhold. Japán és az Egyesült Államok már rendelkezik saját monitorozó műholddal, de ez a kettő messze nem elég az egész világ lefedésére. Jin Ceng-San, a TanSat vezető tervezője, a Kínai Tudományos Akadémia mikroműholdakat fejlesztő intézetének munkatársa szerint a hat év alatt kifejlesztett műhold a szén-dioxid légköri jelenlétének akár egy százalékos változását is képes érzékelni. 

Szépen zöldül, de még mindig nagyon szürke

Bár Kína hagyományosan a világ egyik legkörnyezetszennyezőbb országa, az utóbbi években fontos lépéseket tett a gazdasága zöldítése irányába. Egy nemzetközi tanulmány nemrég kimutatta, hogy a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának mértéke 2016-ban már három egymást követő évben nem növekedett, köszönhetően a kínai csökkenésnek.

Ennek ellenére a légszennyezettség mértéke még mindig súlyos az országban. Csak az elmúlt héten is gyárakat és iskolákat zártak be ideiglenesen, repülőjáratokat halasztottak el, a hatóságok vörös riasztást adtak ki.

A műhold három évig küldi majd az adatokat. Tizenhat naponta ad globális jelentést a légköri szén-dioxidról, legalább 4 ppm-es pontossággal. (A ppm arányszám az egymillió egységre jutó részecskeszámot mutatja: részecske per millió.) A hordozórakéta a TanSat mellett egy nagy felbontású mikronanoműholdat és két spektrum-mikronanoműholdat is szállít, ezek feladata a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás monitorozása lesz.

Rovatok