Index Vakbarát Hírportál

Aggasztóan mozgolódik a Nápoly alatti szupervulkán

2016. december 23., péntek 14:07

Hosszú csend után egyre nagyobb aktivitást mutat és kitöréssel fenyeget az Olaszországban, Nápoly környékén elterülő Campi Flegrei szupervulkán.

Egy Nature Communications szaklapban megjelent új tanulmányban az olasz és francia kutatók mérések és számítógépes modellezés alapján arra jutottak, hogy olyan magas szintre emelkedett a vulkánon belüli nyomás, hogy számolni kell a kitörés lehetőségével. Azt nem állítják biztosan, hogy tényleg ki is tör-e, és ha igen, mikor, mert ezt nem lehet pontosan megjósolni. Ha valóban kitörne, félmillió ember élete kerülne közvetlen veszélybe.

A Campi Flegrei valójában nem egyetlen vulkán, hanem egy jórészt a föld és a Földközi-tenger alatt fekvő, 24 kráterből és sok gejzírből álló komplexum. A tányérszerű felszíni kalderája 39 ezer évvel ezelőtt alakult ki, az akkori robbanás volt az utóbbi 200 ezer év legnagyobb kitörése Európában. A legutóbbi, jóval visszafogottabb kitörése 1538-ban volt, az hozta létre a Monte Nuovo nevű hegyet.

A szupervulkán már 2005 óta mocorog, 2012-ben az olasz kormány módosította is a veszélyszintjét a csendes zöldről a nagyobb figyelmet igénylő sárgára, de az utóbbi időben növekedett meg igazán az aktivitása.  (Arról, hogy mik azok a szupervulkánok, ki találta ki, hogy így kéne hívni őket, és egyáltalán létezik-e ilyesmi, ebben a cikkben írtunk részletesebben.)

Rovatok