Index Vakbarát Hírportál

Már csak 7100 gepárd él a vadonban

2016. december 27., kedd 09:01

A vékony, kecses gepárd is kihalófélben van, egy új tanulmány szerint már csak 7100 példány él a világ leggyorsabb állatából. Az állat azért van veszélyben, mert a védett területeken kívülre is elmerészkednek, ami miatt konfliktusba kerülnek az emberrel.

A tanulmány szerzői azt szeretnék, ha a gepárdot áttennék a veszélyeztetett állatfajok közé. A ma élő gepárdok fele egy olyan csapat tagja, amely Afrika déli részén él, ennek a populációnak az élőhelye hat országot ölel fel.

Ázsiában gyakorlatilag kihaltnak tekinthető a gepárd, talán ötven példány élhet a vadonban, Iránban. Mivel a gepárd egészen nagy területen él, messze a védett területeken kívül is elmerészkednek. A tanulmány szerint élőhelyül 77 százaléka esik kívül a védett övezeteken.

Ezeken a területeken azonban az emberek gazdálkodnak, a gepárdok zsákmányait levadássza az ember, így nem marad a ragadozóknak élelem. Zimbabwéban például az elmúlt 16 évben 1200-ról 170-re csökkent a gepárdok száma. És ez a földművelés alá vont területekkel magyarázható.

A gepárdokat fenyegető változások sokáig észrevétlenek maradtak, mivel az állat rejtőzködően él és nehéz információt gyűjteni róla. A Zoological Society of London egyik kutatója, Sarah Durant azonban azt állítja, hogy sokkal sebezhetőbb helyzetben van a faj, mint azt korábban gondolták.

A másik veszélyt a gepárdokra a kölykök illegális kereskedelme hozza. A kölykökért akár tízezer dollárt is adnak a feketepiacon, az elmúlt tíz évben 1200 kicsi gepárdot próbáltak kicsempészni Afrikából. 85 százalékuk nem élte túl az utazást.

Rovatok