Index Vakbarát Hírportál

Szájszagból kimutatják a betegségeket

2016. december 28., szerda 14:14

Évezredek óta tudott, hogy a páciens lehelletéből kitalálhatók bizonyos betegségek. Most nem feltétlenül a túlzásba vitt piálásra és a dohányzásra gondolunk, hanem inkább a gyulladásokra és gyomorpanaszokra, amelyek szintén markáns szagnyomot hagynak maguk után. A diebéteszről is köztudott, hogy édeskés lesz tőle az emberek szájszaga.

Most megint elterjedhet a módszer, de megkímélik az orvosok orrát, és gépekre bízzák a feladatot. Az ACS Nano című tudományos lapban publikált tanulmányban arról írnak a kutatók, hogy a mesterséges orral 17 különféle betegséget tudnak kimutatni.

A lehelletben van némi nitrogén, szén-dioxid és oxigén, valamint még több mint százféle illékony vegyi anyag, és ezeknek az aránya árulkodik a vizsgált beteg egészségi állapotáról.

Eddig is voltak szájszagot elemző gépek, de a legtöbb csak egy-egy betegségre specializálódott. Hossam Haick és munkatársai azonban egy általános szájszagelemző gépet akartak létrehozni. Számos nanotechnológiás szenzort és tömegspektrométert kötöttek sorba, az elemzéshez pedig mesterséges intelligenciát is bevetettek, hogy azonosítani tudják a különböző betegségek kémiai lenyomatát.

Eszközük annyira kifinomult lett, hogy egy betegség jelenléte nem akadályozza meg a többi kór kimutatását.

Rovatok