Index Vakbarát Hírportál

Egyre több dán gyerek változtatna nemet

2016. december 30., péntek 14:56

Dániában az év eleji becsléshez képest több mint a kétszeresére nőtt azon gyermekek száma, akik szeretnék megváltoztatni a nemüket. A Koppenhágai Szexológiai Klinika január óta teszi lehetővé a kiskorúaknak, hogy hormonkezelést kérjenek, és arra számítottak, hogy idén körülbelül ötvenen jelentkeznek. Ehhez képest már 130-an kértek kezelést – írja a The Local nevű dán hírportál.

Először 12 évesen jelezhetik a dán gyermekek, hogy szerintük nem megfelelő testbe születtek, és kaphatnak olyan hormonokat, amelyek blokkolják a nemi érést, azaz megakadályozzák a nemi szerveik továbbfejlődését. A fiúk esetében ez a szőrzet kinövését blokkolja, míg a lányok a menstruációt előzhetik meg ezzel a módszerrel. Ezen blokkolók hatása még visszafordítható.

Amikor elérik a 16 éves kort, dönthetnek a kezelés megszakítása vagy folytatása mellett. Innentől kezdve a hormonkezelés már többnyire tartós hatású.

A hormonterépia korai elkezdése mellett szól, hogy a pubertáskori változások olyan mértékűek, hogy ha végbemennek, már jóval nehezebb megváltoztatni az ember nemét. Dániában pedig január elsejétől többé nem sorolják a mentális betegségek közé a nemváltoztatás iránti vágyat, így hát lehetővé kellett tenni hatékony nemváltoztató módszereket.

A nemváltoztató gyermekek száma nemcsak Dániában növekszik: Svédországban 2012 óta van erre lehetőség, és idén 200-an élnek vele, Nagy-Britanniában pedig 1419 gyermek döntött úgy, hogy más neművé akar válni. 

Rovatok