Index Vakbarát Hírportál

Sünpáncél lehet az ideális bukósisak

2016. december 30., péntek 10:04

Híresen ellenálló a sünök páncélja, amivel nemcsak a ragadozók támadásait hárítják, hanem az esések utáni becsapódás erejét is tompítani tudják. Kevesen tudják, hogy a sünök néha fákra is felmásznak táplálék után kutatva, és emiatt gyakrabban van szükségük a tüskés védőfelszerelésükre, mint azt gondolnánk.

A tudósok is erre figyeltek fel, hogy a golyóvá gömbölyödő állat a tüskék védelmében elég biztonságosan földet ér, és abban bíznak, hogy a védőruhájukat valahogyan le tudják másolni.

A Hedgemon nevű cég négy éve dolgozik azon, hogy amit a sünök évmilliárdok alatt kifejlesztettek, az ipari módszerekkel legyártott bukósisakokban is ugyanolyan jól működjön.

Ezek a bukósisakok általában három rétegből állnak: a polikarbonát külső burkolatból, a középső ütközéselnyelő rétegből, valamint a belső, puhább szivacsokból. A sünök tüskéi által inspirált megoldásukat természetesen a középső rétegben akarják felhasználni, tehát nem kell attól tartani, hogy a motorosok ezentúl égnek meredező tüskeborítással a fejükön fognak száguldozni.

A belső rétegben lévő, egymáson elforduló és elhajló tüskék előnye abban rejlik, hogy az elmozdulásuknak hála képesek hárítani az ütések forgató hatását. Ez az, amire a hagyományos ütközéselnyelő rétegek nem igazán képesek, holott a balesetek során éppen az fejti ki a legnagyobb terhelést a koponyára és az agyra, amikor nem egyenesen érkezik az ütés.

Már elkészültek egy prototípus védőréteggel, ami jövő tavasszal vagy nyáron a gyártók termékeiben is megjelenhet.

Rovatok