Index Vakbarát Hírportál

Egy korty vodka-toniktól a sürgősségin kötött ki

2017. január 5., csütörtök 14:34

2009-ben irodai buliból autózott hazafelé egy 35 éves amerikai nő, amikor hirtelen rosszullét lett úrrá rajta: hidegrázás, izomfájdalom kezdte gyötörni, hányingere lett és hasi görcsök kínozták. A 38,9 fokos láz, a rosszullét és a gyomorgörcs másnap reggelre, mire orvoshoz ment, kissé javult. A sürgősségin dolgozó orvosok gyomor-bélhurutot diagnosztizáltak nála. A hányással, lázzal, hasgörccsel járó vírusos, vagy bakteriális eredetű betegség általában magától gyógyul, kellő mennyiségű folyadékbevitel mellett.

A fiatal nő azonban két nappal később újra kórházban kötött ki: erős hátfájásra panaszkodott, és arra, hogy rosszulléte óta nincs vizelete. A gyors vizsgálatok kimutatták, hogy károsodott a veséje, írja a Live Science. Az orvosok ezúttal trombózisos mikroangiopátiára (TMA), azaz a test hajszálereiben kialakuló vérrögképződést állapítottak meg, aminek sokféle oka lehet.

Először bakteriális (E.coli) fertőzésre gyanakodtak, és csak sokára derült ki, hogy a nőnek ritka kinin-allergiája van, derül ki egy pár napja közzétett orvosi jelentésből, amit Dr. James George, az oklahomai egyetem hematológusa, a nő kezelőorvosa írt meg a The New England Journal of Medicine folyóiratba. A tonikban megtalálható keserű ízű alkaloid heves reakciót váltott ki a nő egész testében, és a vegyület hatására képződő vérrögök okozták súlyos állapotát.

Mint kiderült, egyetlen egy korty vodka-tonik az irodai buliban elég volt a betegség előidézéséhez. A páciens arra is visszaemlékezett, hogy 16 hónappal korábban egy esküvőn is ivott vodka-tonikot, és akkor is rosszul lett, heves fejfájással kellett végül orvoshoz fordulnia.

Az esetet feldolgozó orvos szerint a kinin okozta TMA az autoimmun betegségek egyik fajtája: a betegek vérében lévő autoantitestek aktivizálódnak a kinin hatására és támadnak rá a test saját, egészséges sejtjeire, kórokozóként azonosítva azokat. A hatás olyan mint a tornádó: rendkívül gyorsan pusztít, és sokáig tart mire a hatásait sikerül fölszámolni. A kinin ilyenkor már rég kiürül a szervezetből, mikor az általa aktivizált autoantitestek még javában folytatják romboló munkájukat, tette hozzá James George, aki 15 év alatt 19 hasonló esettel találkozott.

A TMA ellen jelenleg nincs kidolgozott kezelés. A finom hajszálerekkel sűrűn átszőtt vesék pedig különösen sebezhetőek egy ilyen TMA rohamban, ennek köszönhető, hogy a fiatal nő máig nem épült föl teljesen a tonik okozta hirtelen rosszullétből: kezdetben dialízisre kellett járnia, azóta is vesegyógyszereket szed, és olykor a memóriája is cserbenhagyja, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy agyi hajszálerek is károsodtak az irodai buli utáni napokban.

Rovatok