Index Vakbarát Hírportál

Növeli az Alzheimer-kór kockázatát, ha forgalmas helyen lakunk

2017. január 5., csütörtök 10:50

Pszichiátriai kutatók tíz évre visszamenőleg 6,6 millió 20 és 85 év közötti kanadai lakos egészségügyi adatait elemezve arra jutottak, hogy a forgalmas utak mellett lakóknak nagyobb esélyük van a demenciára, azaz alzheimeres megbetegedésre. A kutatás 2001 és 2012 között rögzített ontariói orvosi adatokat vizsgált, a betegek irányítószámait felhasználva vetítették azokat a közúthálózatra. A vizsgált periódusban 243 611 embernél alakult ki demencia, 31 577-en lettek Parkinson-kórosak, és 9247-en betegedtek meg szklerózis multiplexben.

A kutatási eredmények szerint minden tizedik demenciaeset kialakulásában közrejátszik az, hogy a páciens olyan helyen lakik, ahol kiemelkedően sűrű az autóforgalom, és az ilyen helyen lakók kórtörténetét elemezve azt is megállapították, hogy akár 12 százalékkal nagyobb esélyük lehet arra, hogy valamilyen krónikus idegrendszeri betegség (Parkinson-kór, szklerózis multiplex, demencia) alakul ki náluk. A demencia kialakulásának megnövekedett esélyére egyértelmű bizonyítékot találtak, a forgalmas utakhoz közeledve kimutathatóan nőtt a kockázat, derült ki a kutatásból.

Bár a kutatás kétségkívül afelé mutat, hogy a rossz levegő okozhatja az egészségügyi kockázatnövekedést, azt nem mondták ki, hogy a kipufogógázok közvetlenül idegrendszeri betegségeket okoznak. Korábbi kutatások azonban már kimutatták, hogy a légszennyezettség és a megnövekedett zaj rossz hatással van az agy fehér szöveteire, és csökkenti a kognitív képességeket, míg egy friss kutatás megállapította, hogy a rossz levegőből származó mágneses tulajdonságú nanorészecskék eljuthatnak egészen az agyszövetbe is, emlékeztet a Guardian.

A mostani kutatás óvatosan fogalmaz: a megnövekedett demenciaesetek közvetve, a rossz levegő okozta légúti és szív- és érrendszeri megbetegedések következményei is lehetnek, vagy egyéb, a városi környezetből adódó életmódbeli faktorok is közrejátszhatnak a kialakulásukban.

“Azt tudjuk, hogy a főútvonalak mentén a légszennyezettség rossz hatással van az egészségre, és bár ez a legutóbbi kutatás nem állapít meg direkt összefüggést a demenciakockázat növekedése és a járműforgalom között, függetlenül az ok-okozati láncolattól újabb fontos okot szolgáltat arra, hogy javítsunk városaink levegőjén” – nyilatkozta Rob Howard, a University College London pszichiáter professzora.

Rovatok