Index Vakbarát Hírportál

Elpuszult Tilikum, a gondozóját meggyilkoló bálna

2017. január 6., péntek 17:27 | hét éve frissítve

Január 6-án elpusztult a világ egyik leghíresebb kardszárnyú delfinje, írja a Telegraph. Tilikum az amerikai park, a SeaWorld hírhedt gyilkos bálnája volt, aki 2010-ben megölte gondozóját, a 40 éves Dawn Brancheau-t. 2013-ban Blackfish (Egy kardszárnyú delfin története) címmel dokumentumfilmet forgattak róla, amitől az amerikaiak egy életre megutálták a delfinshowkat.

A gyilkos bálnát igazából orkának kellene hívni, ráadásul a jelző ellenére nagyon szelíd állat. A vadon élő orkák még sosem öltek embert, ezért majdnem biztos, hogy Tilikum is az ingerszegény környezet és nem megfelelő körülmények miatt támadta meg a gondozóját.

Az orkák ugyanis ahhoz vannak szokva, hogy hatalmas területen szabadon úszkálhatnak, játszhatnak a tengeri növényekkel és egymással. Fogságban depresszióba esnek, ezért támadják meg néha a gondozóiakat. Tilikum trénerének a sokat támadott SeaWorld álláspontja szerint izgalmasnak tűnő, hosszú haja lett a veszte. 

A SeaWorld felelőssége lenne, hogy az elfogott állatokat jól tartsák. A Blackfish dokumentumfilmnek mára komoly rajongótábora lett, mert a filmben érzékletesen mutatják be, hogy a SeaWorld hogy fogja el és használja ki szegény tengeri emlősöket. A dokumentumfilm hatására a park látogatottsága hatalmasat esett.

Blackfish - Egy kardszárnyú delfin története (2013) előzetes

A SeaWorld szóvivője szerint Tilikum nagyon öreg volt már, sok betegséggel küzdött, de sok kritikus hang is állítja, hogy orkaévekben számítva  34 év közel sem számítható öregnek. A halál okát egyelőre nem tudni biztosan, a boncolás után fogja bejelenteni a SeaWorld.

Rovatok