Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt az egyetlen, anyanyelvét kutató manysi nyelvész

2017. január 7., szombat 14:12 | aznap frissítve

88 éves korában elhunyt Jevdokija Ivanovna Rombangyejeva, az egyetlen, aki a saját anyanyelvének számító manysi nyelvet kutatta, írja a nyest.hu. Élete során több manysi nyelvtankönyvet és szótárt is megjelentetett, a téma szakértőjeként doktori címet is szerzett.

Rombangyejeva 1928. április 22-én született Hanti- és Manysiföldön, az azóta felszámolt Hosloh községben, a Szovjetunióban. Nemzetiségi tanárképző szakközépiskolában tanult,1957 és 1990 között a szovjet tudományos akadémia nyelvtudományi intézetének dolgozott. 1973-ban jelent meg Manysi (vogul) nyelv című könyve, az első és egyetlen átfogó manysi nyelvtankönyv. De adatott ki orosz–manysi–orosz iskolai szótárt, főiskolai manysi nyelvtankönyvet és iskolai tankönyveket is. Életének utolsó éveiben Munkácsi gyűjtéseit jelentette meg mai manysi helyesírással és orosz fordítással.

A manysi nyelv (az oroszok szerint vogul) az uráli nyelvcsalád tagja, legközelebbi rokonának pedig a magyar és az osztják nyelv számít. A wikipédia szerint 2010-ben mindössze 940 ember beszélte.

Rovatok