Index Vakbarát Hírportál

Fekete lyukak vannak a kozmikus szomszédunkban

2017. január 9., hétfő 10:34

A hatalmas fekete lyukak néha gázok és por mögött bújnak el a teleszkópok elől, de nagy energiájú röntgensugarak elől már nem rejtőzhetnek el. A NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) ezzel a módszerrel talált meg két szupermasszív fekete lyukat, amelyek közeli galaxisok központjaiban találhatók.

Ezek a fekete lyukak viszonylag közel vannak a Tejútrendszerhez, de egészen mostanáig rejtve maradtak előttünk, írja tanulmányában Ady Annuar, a Durham Egyetem posztgraduális hallgatója. Olyan ez, mintha szörnyek rejtőznének az ágyunk alatt.

Mindkét fekete lyuk aktív galaxismag része. Ezek az aktív galaxismagok az elektromágneses spektrum egy vagy több részén az átlagosnál erősebb sugárzást bocsátanak ki. Az elfogadott elméletek szerint a sugárzást a mag központjában lévő szupermasszív fekete lyuk, a körülötte keringő akkréciós korong és a belőle kiinduló relativisztikus sugár bocsátja ki.

Attól függően, milyen irányban állnak, milyen anyag veszi körül ezeket a galaxismagokat, nagyon különböző módon jelennek meg a teleszkópok előtt. Mint amikor nem látjuk a Napot egy felhős napon, vagy amikor félig látható a felhő mögött. Közvetlenül nem láthatjuk azt sem, hogy ezek az aktív galaxismagok mennyire fényesek, mert a központi részt por és gáz veszi körül.

Peter Boorman, a Southhampton Egyetem posztgraduális hallgatója vezette az IC 3639 nevű aktív galaxis kutatását. Azokat a galaxisokat nevezik aktívnak, amelyek központjában aktív galaxismag található. Az IC 3639 170 millió fényévnyire található. A NuSTAR teleszkóppal végzett vizsgálatok mutatták ki, hogy a galaxisnak aktív magja van.

Ennél kissé meglepőbb az NGC 1148 nevű galaxis, amelynek központi fekete lyukát 2009-ben fedezték fel. Ez egy spirálgalaxis és egyike azoknak, amelyek a legközelebb vannak a Tejútrendszerhez. A közelit úgy kell érteni, hogy csak 38 millió fényévnyire van. Ady Annuar felfedezett egy vastag gázréteget a központi fekete lyuk körül, ami az aktív galaxismag körüli fánkformájú réteg is lehet. A NuSTAR adataiból most először feltételezik, hogy az IC 3639-hez hasonlóan a gáz-és porréteg itt is egy aktív galaxismagot rejthet.

A kutatók azt is felfedezték, hogy az NGC 1448-nak viszonylag nagyszámú fiatal, vagyis csak ötmillió éves csillaga lehet. Tehát a galaxisban sok új csillag születik, és ezzel egyidőben a központi fekete lyuk gázt és port nyel el.

Rovatok