Index Vakbarát Hírportál

Magyar fotós űrbéli háromszöge a nap képe a NASA-nál

2017. január 14., szombat 11:40

A NASA minden nap bemutat egy kivételes fotót (APOD), ami az űrkutatáshoz kapcsolódik – ebben a válogatásban szombaton egy magyar fotós, Fényes Lóránd képe jelent meg. A felvételen a Perseus csillagképben található, háromszög formájú alakzat csodálható meg. "Az NGC 1333 és a két VdB objektum szép háromszöget zár be, a képet pedig a rendkívül halvány, de a hosszú expozíció miatt kiexponált csillagközi por hálózza be" – írja Fényes a fotóról a weboldalán.

A Perseus csillagkép kedvelt az amatőrcsillagászok körében, mert van benne néhány nagyon szép mélyűri objektum. Mint Fényes írja, a fénykép főszereplője az impozáns NGC 1333, egy reflexiós-köd a Perseus OB2 ködkomplexum részeként. Ez aktív csillagkeletkezési régió, a képét elsősorban a kéklő ragyogása határozza meg. A közelben fekvő Barnard 1 és Barnard 2 sötét ködök szintén erősen meghatározzák a kép hangulatát. Az NGC 1333 durván 1000 fényévre található a Földünktől. "A háromszög másik két ágán a VdB 12 és VdB 13 objektumok találhatóak. Ez utóbbi hasonlóan kéken ragyogó reflexiós köd, mint amit az NGC 1333, alatta a Barnard 203 sötét köd hömpölyög, felső ívén érzékelhető a nagyon halvány, barnás RNO 14 reflexiós-köd is. A két kékes reflexiós köd mellett talán kevésbé látványos VdB 12 diffúz ködöt a 7.3 magnitúdójú HD 21110 adja" - írja Fényes.

A fénykép a Bay Zoltán Tehetséggondozó Alapítvány Csillagászati és Környezetvédelmi Oktatóközpontjának támogatásával készült, az alapítvány bocsátotta a fotós rendelkezésére a megfelelő távcsövet és műszereket. A fénykép Piliscséven készült, Budapest mellett. A kép színhelyes, RGB tónusú, a valóságot tükrözi.

A magyar asztrofotós nem először szerepel a NASA válogatásában, a mostani a hetedik, APOD-hoz kapcsolódó munkája. Korábban a nap képe volt például a Göncöl-szekéren áthúzó üstököse, a Triffid-ködről készült felvétele és a Messier 7 nyílthalmazt ábrázoló fotója.

Rovatok