Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant a japán minirakéta

2017. január 16., hétfő 09:12

Vasárnap indították el Japánban a világ legkisebb űrrakétáját. A 9,54 méter hosszú, 52 centiméter széles, 2,6 tonna súlyú rakétát – fedélzetén a TRICOM1 nevű műholddal – az ucsinurai űrközpontból indították.

A kísérleti műhold a számítások szerint legalább egy hónapig lett volna üzemképes, és a fedélzeti kamerájával készült képeket küldött volna a Földre. A művelet végül meghiúsult, mert a rakéta a tengerbe zuhant – írja az MTI.

Az első híradások szerint a start sikeres volt, és a három kilogrammos távközlési műhold 200 kilométer magasságban levált a rakétáról. Később a japán űrügynökség, a JAXA közölte, hogy a kommunikációs rendszer hibája miatt az indítás utáni harmadik percben a küldetés megszakadt. A háromfokozatú rakéta második fokozatának a hajtóművei nem indultak be, így a rakéta a rakománnyal együtt a tengerbe csapódott.

A JAXA kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekkel, például mobiltelefonokban és háztartási eszközökben is használt akkumulátorokkal leszorította a rakéta fejlesztési és indítási költségeit. A program ára így nem haladta meg a 3,6 millió dollárt. A rakéta méreteiben és súlyában durván az ötöde volt a JAXA által használt hordozórakétáknak.

Rovatok