Index Vakbarát Hírportál

Tegyünk valamit, mert kihalnak az emberszabásúak

2017. január 18., szerda 20:51

A következő 25-50 évben az emberszabású majmok jelentős része örökre eltűnik. Főleg, ha a világ nem tesz semmit a megmentésükért – figyelmeztet egy tekintélyes szakértői csoport. Több lemúr- és majomfaj populációja már most pár ezresre zsugorodott.

A fajokra a legnagyobb veszélyt a mezőgazdasági területek folyamatos növelése, az irtás és a legeltető állattartás jelenti. A vadászat és az illegális állatkereskedelem, valamint a bányászat és az útépítés is csökkenti az állatállományt. A Science Advances című lapban több mint 500 emberszabású állatfaj állapotát foglalta össze 31 szakértő, elsősorban az ENSZ adatai, illetve a Természetvédelmi Világszervezet veszélyeztetett fajokat regisztráló vörös listája alapján.

A lemúrok és majmok több fajának populációja néhány ezer példányra csökkent. A hainani gibbon  nevű kínai majomfajból például kevesebb mint harminc példány él

– mondta Paul Garber, az Illinoisi Egyetem kutatásvezető antropológusa.

Összesen négy ország ad otthont a világ emberszabású majomfajai kétharmadának: Brazília, Indonézia, Madagaszkár és a Kongói Demokratikus Köztársaság – írja az MTI.

Az emberszabású majmok információval szolgálnak az emberi evolúcióról is, és persze fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, amelyben élnek. Ahhoz, hogy ezek az állatok megmeneküljenek, a szegénységet is le kell győzni, a fajok élettere ugyanis általában egybeesik az erőteljesen növekedő lakosságú, alacsony jövedelmű területekkel.

Az eredeti tanulmány itt olvasható angolul teljes terjedelmében.

Hacsak nem cselekszünk, az emberi eredetű természetkárosítás folyamatosan és egyre gyorsabb ütemben fogja csökkenteni a főemlősök biodiverzitását

– fogalmaznak a kutatók. A folyamatot ezzel együtt még most sem későm megállítani szerintük, ehhez azonban azonnali lépések lennének szükségesek.

Rovatok