Index Vakbarát Hírportál

Sikerült levideózni a fényrobbanást

2017. január 23., hétfő 15:27

Először sikerült videón rögzíteni a fotonikus Mach-kúpot, ami lényegében a fénybeli megfelelője a hangrobbanásnak. Ehhez egy elképesztősen gyors kamerára volt szükség, mert

egyetlen másodperc alatt billiónyi képkockát kellett felvenni.

A Mach-kúp az a jelenség, amit hangrobbanáskor is észlelünk, és akkor jön létre, amikor valami gyorsabban mozog, mint az általa keltett hullámok – írja a Science Alert. Oké, a hang esetében még elképzelhető, hogy valami annál is gyorsabban mozogjon, na de a fényről azt tanultuk, hogy annál aztán semmi sem gyorsabb. Jogosan merül fel a kérdés, ez miként lehetséges?

Ehhez a kísérlethez lelassították a fényt. Jinyang Liang és munkatársai a Washington Egyetemen egy szilikongumiból és porított alumínium-oxidból hoztak létre egy csatornát, és kitöltötték szárazjég ködével. Ezután kilőttek egy 7 pikomásodperces (0.000000000001 másodperc) lézerimpulzust. A fény sokkal lassabban haladt az alagút falánál, mint a szárazjégben, és ez hozta létre a Mach-kúpot.

A tudományos munka legfontosabb része nem a felvétel elkészítése, hanem a kamera megépítése volt. Már 2011-ben építettek a Massachusetts Institute of Technology mérnökei egy szupergyors kamerát, amellyel 500 képet lehet készíteni, egybilliomod másodpercnyi követési távolsággal, de hogy elegendő feldolgozható adatuk legyen, ahhoz rengetegszer több százszor vagy ezerszer újra kellett fotózni.

Liang csapata hasonló technikát használt, de három szemszögből rögzítették az eseményeket, így egyáltalán nem volt szükség ismétlésre. Az egyik kamerájuk a képsorozatot rögzítette, a másik két kamera a minden egyes exponálás időzítését vette fel. Így hatékonyan fel tudták címkézni és sorrendbe tudták állítani a képeket.

A kamerát jól tudják majd használni a gyógyászatban, élőben rögzítve az agy forgalmát, az idegsejtek lövöldözését, és jobban megérthetik e fontos szerv működését.  

Rovatok