Index Vakbarát Hírportál

Vérlepergető szuperanyag vár beültetésre

2017. január 23., hétfő 16:08

Megelőzheti a vérrögképződést egy különleges módszerrel legyártott titánfelület, amely egészen szélsőséges módon lepergeti magáról a vért, a plazmát és a vizet. A Colorado Egyetem honlapján bemutatott új anyag katéterek, sztentek és más, testbe ültetett orvosi eszközök alapanyagává válhat, mert csökkenti a test általi kilökés veszélyét.

Amikor beültetésre alkalmas eszközökről beszélnek az orvosok, akkor általában úgy fogalmaznak, hogy olyan anyagokat keresnek, amelyek "kedvelik" a vért, azaz biológiailag kompatibilisek vele. Ebben az esetben azonban pont az ellenkezője történik.

A felület olyan mértékben lepergető hatású, hogy a test nem is észleli az idegen anyag jelenlétét.

- mondta Arun Kota professzor, aki az anyag együtt fejlesztette ki Ketul Popat professzorral. Kota a lepergető anyagok szakértője, míg Popat a biokompatibilitást és a testszövet-tervezés módszereit ismeri jól.

Minden nem kívánt interakció a beültetett anyag és a vér között problémákat eredményezhet. Normális esetben szabadon áramlik a vér az erekben, de ha találnak valamit, amihez kapcsolódhatnak, ott rögök keletkezhetnek, amelyek később szívinfarktust vagy embóliát okozhatnak. Emiatt sok páciensnek kell gyógyszereket szedni, és ezt kívánják megelőzni az új anyaggal.

Az eddig legjobb titánfelület fluorozott nanocsövekből áll. A kutatók most azon munkálkodnak, hogy a felületet ne csak a laborban, hanem orvosi eszközökön is kipróbálhassák.  

Rovatok