Index Vakbarát Hírportál

Gyilkos pókokat gyűjtenek az ausztrálok

2017. január 25., szerda 09:08

A gyilkos állatairól hírhedt kontinensen mindenképpen új kalandok elé néz a lakosság, akár figyelembe veszik a méregügyi szakértők kérését, akár nem. Az utóbbi esetben azonban a kaland halállal végződhet.

Mindez a mérgező tölcsérhálós póknak (Atrax robustus) köszönhető - írja az MTI. A csak Ausztráliában honos faj rendkívül aktív az idei, szokatlanul forró nyáron: két hét alatt két pókcsípést is jelentettek. Hogy a véletlen találkozások ne végződjenek halállal, az Új-Dél-Wales államban működő Ausztrál Hüllőpark arra kérte a lakosságot, hogy legyenek szívesek ők maguk felkeresni, összefogdosni és beszolgáltatni ezeket a veszélyes pókokat.

Persze nem azért, hogy végül kevesebb pókhálót kelljen letakarítani a szoba sarkából, hanem hogy hüllőpark szakértői lefejjék a mérget, és ellenszérumot állítsanak elő.

Tavaly minden korábbinál kevesebb tölcsérhálós pókot adományoztak a parknak, és ezzel veszélybe kerülhet az életmentő oltási programja. A pók csípése nagyon fájdalmas, és nagy adag méreg bejutása esetén halált is okozhat, ha a páciens egy órán belül nem részesül kezelésben. Az ellenszérum 1981-es kifejlesztése óta azonban nem történt pókcsípés okozta haláleset.

Félelmetes híre ellenére a tölcsérhálós pók befogása teljesen veszélytelen néhány elemi elővigyázatossági szabály betartása mellett, csak egy zárható edény és egy fakanál kell hozzá - mondják a hüllőparkban, ahol már 35 éve fognak be tölcséres pókokat, de eddig még senkinek nem esett bántódása.

Rovatok