Index Vakbarát Hírportál

Történelmi felbocsátásokra készül a SpaceX

2017. január 25., szerda 09:24

Eddig azért követtük a SpaceX felbocsátásait, mert izgalmas volt nézni, ahogy az újrahasznosított rakéták vajon sikeresen landolnak-e. Az eddigi tíz felbocsátást hét sikeres landolás követte, ami egész jó eredmény egy ilyen fiatal űripari magáncégtől. A következő, január 30-ra kitűzött felbocsátás után azonban - most először - meg sem kísérlik begyűjteni a Falcon 9-et.

A rakomány ugyanis az EchoStar 23 nevű kommunikációs műhold lesz, és ez egy elég nehéz csomag, 5500 kilogrammot nyom. Úgy látszik a brazil szappanoperák továbbítása komoly hardvert igényel - a dél-amerikai ország egyik tévétársasága fogja üzemeltetni a műholdat. Ha ez nem lenne elég, az EchoStar 23-nak az eddigieknél jóval magasabbra, úgy 37 ezer kilométeres magasságba kell feljutnia. Mindez jó sok üzemanyagot igényel, és nem maradna elég a Falcon leszállásához.

Az űripar rajongóinak az is fontos lehet, hogy a Falcon 9 most először indul a floridai Kennedy Űrközpontból, amelynek az LC-39A indítóállását az űrsiklóprogram 2011-es leállítása óta egyáltalán nem használták - írja a Gizmodo

A SpaceX már 2014-ben húsz évre szóló kizárólagos bérleti szerződést kötött a Kennedy Űrközpont LC-39A indítóállására, de szükség volt némi átalakításra, hogy a Falcon rakétákat is oda tudják állítani, indulásra készen. Ez a lehetőség sokat jelent a Kennedy űrközpontnak, mert még pár évtizedre biztosítja a történelmi jelentőségű hely működését.

A Kennedy Űrközpont 60 éven át az Egyesült Államok űrporgramjának a legfontosabb földi helyszíne volt, hiszen az űrsiklók előtt innen indították útnak az Apollo űrhajókat, köztük a Holdra szálló Apollo 11-et is.

Rovatok