Index Vakbarát Hírportál

Novemberben indul az új kínai holdszonda

2017. január 26., csütörtök 21:48

Kína november végére tervezi a Csang'o–5 (Holdistennő–5) nevű holdszondájának indítását. A Csang'o–5-öt a Hosszú Menetelés-5 típusú hordozórakétával juttatják az űrbe, a hajnani Vencsang indítóállomásról – írja az MTI.

A kínai űrtudományi és technológiai vállalat, a CASC szerint ez a misszió lesz Kína

Je Pej-csien, a program egyik tanácsadója elmodnta, hogy a 8,2 tonnás holdszonda négy részből áll: egy Hold körüli pályán keringő űreszközből, egy visszatérő, egy felszálló és egy landoló egységből. A landoló egység a felszálló űreszközbe helyezi a Hold felszínéről vett mintákat.

Ha ez megvan, a felszállóegység elhagyja a Holdat, hogy összekapcsolódjon a körülötte keringő űreszközzel és a visszatérő egységgel, amelynek átadja a mintákat. Az űreszköz és a visszatérő egység ezután visszaindul a Földre; néhány ezer kilométeres távolságban szétválnak, és a visszatérő egység belép a légkörbe.

A Csang'o–5-ös szonda felbocsátása a három részből álló kínai Hold-program (keringés, leszállás és visszatérés) utolsó lépése. Az ország tavaly jelentette be, hogy – a történelemben most először – a Hold túlsó, sötét, vagyis a Földről nem látható oldalán tervez leszállást 2018-ban. A kísérletet a Csang'o–4 űrszondával tervezik végrehajtani.

Rovatok