Index Vakbarát Hírportál

Új űrruhát mutatott be a Boeing

2017. január 27., péntek 08:58

A NASA-val kereskedelmi együttműködési partnerségben lévő Boeing szerdán bemutatta azt a saját tervezésű űrruhát, amit azok az űrhajósok viselhetnek majd elsőként, akik a cég által épített CST-100 Starliner nevű űrhajó fedélzetén utaznak majd a Nemzetközi űrállomásra. A szerényen csak Boeing-kék színűnek nevezett öltözéket a starttól a dokkolásig, illetve visszatérés közben viselik majd az űrhajósok (azaz nem tévesztendő össze az űrsétákon viselt, jóval nagyobb és bonyolultabb űrruhával).

A Kennedy űrközpontban tartott szerdai bemutatón jelen volt több a kereskedelmi programban részt vevő tapasztalt NASA-űrhajós is, így például Sunita Williams, aki a női űrsétarekordot tartja, Chris Ferguson, aki az utolsó űrsiklóküldetésen az Atlantis parancsnoka volt, illetve Eric Boe, aki a Discovery űrsiklót vezette utolsó útján. Beszámolóik szerint az új ruházat könnyebb, egyszerűbb, sokkal kényelmesebb, jobban alkalmazkodik mozdulataikhoz, mint például a korábbról jól ismert narancssárga űrruha.

A Boeing űrruhájának különlegessége, hogy a sisak egybe van építve a ruhával, nem külön kell fölcsatolni, öltözéskor csupán egy légmentesen záródó cipzárat kell elhúzni. Az űrhajósok kesztyűje alkalmas érintőképernyők kezelésére, az ujjbegyeknél lévő speciális felületnek köszönhetően. A ruhák szellőztetése révén nem melegednek bele az űrhajósok, és egyúttal szükség esetén azonnal fel lehet tölteni levegővel. A hátul cipzáros ruhával a cipő is egységet képez. A ruha speciális lélegző anyaga átengedi a párát, így nem lehet beleizzadni, viszont a levegőt bent tartja.

A Boeinggel párhuzamosan a SpaceX is dolgozik a saját, Dragon néven ismert űrhajóján, amivel amerikai űrhajósokat juttatnának a Nemzetközi Űrállomásra. Elon Musk cége egy ismert dizájnert kért fel az ő űrruhájuk megtervezésére, Jose Fernandez több szuperhősös filmhez készített már kosztümöt, ennek megfelelően nagy a várakozás a tekintetben, hogy milyen űrruhával rukkol majd elő a SpaceX.

Rovatok