Index Vakbarát Hírportál

Nyomi kis napkitörést észleltek az SDO AIA távoli ultraibolya szenzorának 13,1 nanométeres csatornáján

2017. február 1., szerda 10:37

Hetek óta foglalkoztatja az országot a kérdés, hogy miért nem voltak napfoltok a Nap felénk, azaz a Föld felé forduló részén. Szerencsére a krízis enyhülni látszik, mivel az elmúlt napokban több napfoltcsoport is előbukkant, és egy látványos napkitörést is sikerült megfigyelni.

A Nap az elmúlt hetekben nem vagy csak alig mutatott néhány napfoltot vagy napfoltcsoportot, de január 21-én 7 óra 26 perckor egy fényes napkitörést produkált az AR2628 számú aktív területen – írja a Csillagászat.hu.

Nem árt, ha ezt fejből tudják, mert a jelenséget csak a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) napmegfigyelő űrszonda HMI (Helioseismic and Magnetic Imager) műszerével lehet megfigyelni a 617,3 nanométeres hullámhosszon, de ilyenekből még nincs minden háztartásban.

A napkorong felénk beforduló oldalán igen gyorsan fejlődtek ki és váltak jól megfigyelhetővé az AR2627 és AR2628 számú aktív területek. Ezt mutatja be az alábbi

szemléletes animáció.

Szerencsére a napkitörés különösen jól megfigyelhető volt az SDO AIA (Atmospheric Imaging Assembly) távoli ultraibolya tartományban érzékelő műszerének 131 és 193 angströmös, illetve a 13,1 nanométeres csatornáján, mert így észlelhettük a napkitörési régiókat a vas 7-szeresen, 19-szeresen és 22-szeresen ionizált vonalain, és ha nem észleltük volna, akármi is lehetett volna.

Ha van egy kis kontextusérzékenységük, valószínűleg sejtik, hogy

Mi látható ezen a képen?

  • 410
    Lángos.
  • 407
    A NASA SDO (Solar Dynamics Observatory) AIA műszere 19,3 nanométeres távoli ultraibolya tartományban érzékelő csatornáján 2017. január 21-én készített felvétele a napkoronáról.

A január 21-i napkitörés C9,3-as fokozatú volt. A B, C, M és X betűk a flerek erősségét jelentik; ezen a skálán a legkisebb energiájúak a B, legnagyobbak pedig az X betűvel jelölt flerek. Az egyes betűkhöz még egy 1-9 közötti finomabb beosztás teszi lehetővé a napkitörések pontosabb osztályozását, így lett a mostani fler besorolása C9.3.

Ilyen kis napkitörést a nap aktivitásának maximuma idején említésre sem méltatnak, de mivel már hetek óta nem volt egy tisztességes napkitörés se, még egy ilyen kis flert is meg kell becsülni. Nem fair azt mondani, hogy ez nem fler.

A National Oceanic and Atmospheric Administration előrejelzése szerint a következő napokban 25 százalékos valószínűséggel M osztályú napkitörések lesznek, amiből logikusan következik, hogy 75 százalék valószínűséggel nem lesznek. Csak hogy tudják.

Rovatok