Index Vakbarát Hírportál

Szójababolajból gyártottak grafént

2017. február 1., szerda 16:26

Egy ausztrál kutatócsoportnak sikerült szójababolajból grafént előállítania. Az új módszerrel jelentősen csökkenthető az egy atomvastagságú grafitréteg előállítási költsége – írja az MTI.

A grafén használatának egyik korlátozó tényezője, hogy sokkal drágább a többi anyagnál - mondta Zhao Jun Han, az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársa. A grafén árának csökkenése ugyanakkor elősegítené az anyag szélesebb körű alkalmazását.

Egy, a korszerű technológiával készült, magas minőségű, tíz centiméter átmérőjű graféndarab ára akár a 750 dollár is lehet. Az új módszerrel a gyártási költségek tovább csökkenthetők.

A Nature Communicationsben megjelent tanulmány leírja, hogy az új eljárás során az olajat addig hevítik, amíg a grafén felépítése szempontjából kulcsfontosságú elemi építőegységekre bomlik szét. Ezután lehűtik egy vékony nikkellemezen. Az eredmény egy rendkívül vékony, négyzet alakú graféndarab lesz.

Han szerint a módszer egyszerűbb és biztonságosabb, mint a jelenlegi eljárások, amelyek során sűrített gázt és vákuumozást is alkalmaznak. Reményei szerint a szójababolajból nyert grafént vízszűrők, napelemek és akkumulátorok készítésénél is fogják hasznosítani.

Rovatok