Index Vakbarát Hírportál

Meglepő genetikai egyezést találtak két kőkori nő és a mai leszármazottaik között

2017. február 2., csütörtök 10:30

Két 7700 éves vadászó-gyűjtögető nő maradványaira bukkantak egy orosz barlangban. A leletek vizsgálata azt mutatta, hogy meglepően hasonló genetikai állományuk a ma is a területen élő utódokkal.

Ezt azt jelenti, hogy az elmúlt nyolcezer évben minimális volt a vándorlás az elszigetelt orosz vidéken, legalábbis az ország keleti részén. Ez a tény azért ilyen meglepő, mert a világ többi részén az emberek keveredtek ugyanebben az időszakban, leginkább a földművelés megjelenése miatt.

A vizsgálathoz a fogakat és csontokat vizsgálták meg. Andrea Manica kutatásvezető a Cambridge Egyetemről azt nyilatkozta, hogy a megtalált nők nagyjából időszámításuk előtt 5600-ban éltek, és azóta alig változott ott a népesség összetétele. Ma az ulcsik élnek ott, egy tungúz nyelvet beszélő népcsoport.

Az ősi maradványokat az Ördög Kapuja nevű barlangban találták meg, ez keleten található, nem messze az észak-koreai határtól. A barlangot először még a szovjet időkben tárták fel, egy csapat tudós 1973-ban több száz csontot és csonteszközt gyűjtött össze, és öt ember maradványát is elszállították innen. A helyen már kilencezer évvel ezelőtt is éltek emberek, a most vizsgáltak azonban nagyjából 7700 évvel ezelőtt élhettek. Egyikőjük húszas évei elején járt, a másik majdnem ötvenéves lehetett.

Ennyire régi DNS-t nem egyszerű megvizsgálni, mert az idővel csökken a benne rejlő genetikai információ. A kutatócsoport azonban képes volt a mitokondriumban található információt kinyerni. Még arra is választ tudnak adni, hogyan nézhetett ki az idősebbik nő. Valószínűleg barna szeme volt és sűrű, egyenes haja.

A kutatók most azt vizsgálják, hogyan maradhatott ennyire elszigetelt ez a terület. Az első elméletek az extrém időjárási körülményekkel magyarázzák a meglepő felfedezést.

Rovatok