Index Vakbarát Hírportál

Új kontinens egy részét találták meg az Indiai-óceánban

2017. február 2., csütörtök 15:26

Eddig ismeretlen kontinens egy darabkáját találták meg Mauritius szigete alatt – írja a USA Today. Az új földrészt Mauritiának nevezték el a kutatók.

A megtalált kontinens feltehetően a Gondwana nevű ősi szuperkontinens része volt, amely a déli félteke minden mai kontinensét és szigetét magában foglalta, mielőtt elkezdett feltöredezni 200 millió évvel ezelőtt. A mai Madagaszkártól és Indiától leválva 84 millió évvel ezelőtt süllyedhetett el.

A kontinensek feldarabolódását tanulmányozzuk, hogy megértsük a a bolygó földtani történelmét

– mondta a kutatást vezető Lewis Ashwal a dél-afrikai Witwatersrand Egyetemről.

A felfedezés alapja egy Mauritiuson talált, de földtörténeti szempontból oda nem illő ásvány, a vulkánkitörésekkel felszínre kerülő kőzetekben megtalálható cirkon. A kutatók megállapították, hogy a mauritiusi cirkon sokkal idősebb annál, minthogy a szigethez tartozzon. Maga Mauritius mindössze pár millió éves, míg a most talált cirkonkristályok korát 3 milliárd évre teszik a kutatók.

A Föld két részből áll: kontinensekből, amelyek öregek, és óceánokból, amelyek fiatalok. A kontinensek kőzetei több milliárd évesek lehetnek, de az óceánokban semmi nincs, ami ilyen idős lehetne

– magyarázta Ashwal.

A felfedezést az magyarázza a kutatók szerint, hogy a sziget alatt sokkal idősebb anyagú terület fekszik, amely csak egy kontinensből származhat, ilyen kisebb-nagyobb, eddig ismeretlen kontinensdarabkából pedig több is lehet a területen, ezeket együttesen nevezték el Mauritiának a Nature Communications szaklapban megjelenő tanulmányban.

Rovatok