Index Vakbarát Hírportál

A Mars jégspiráljairól adott ki fotókat az ESA

2017. február 3., péntek 15:46

A Mars északi sarki jégsapkájáról tett közzé képeket az Európai Űrügynökség (ESA) – írja az MTI. A felvételeket a Mars Express nevű űrszonda készítette.

A Mars állandó jégsapkájának átmérője 1100 kilométer. A jégrétegek a 2 kilométeres vastagságot is elérik az ESA és a NASA radarmérései szerint. A jégsapka vízjég és szilárd szén-dioxid, vagyis szárazjég elegye. Spirális alakját valószínűleg a hurrikánokhoz hasonló erős forgószelek okozzák. A sarkvidéki területek és a mérsékelt öv nagy hőmérséklet-különbségei miatt támadnak heves viharok a Marson.

A német űrközpont (DLR) közlése szerint télen a hőmérséklet mínusz 125 Celsius-fok a sarkokon, így a jég déli irányba is kiterjed. A tél elmúltával a szilárd széndioxid egyből gáz halmazállapotúvá válik, de vízjégrétegeket hagy hátra.

A képeken feltűnik egy nagy árok, az északi hasadék, amely 500 kilométer hosszú és 1000 kilométer széles. A meredek lejtőkön rétegek láthatók, amelyek a fák évgyűrűihez hasonlóan a jéglerakódás és a Marson dúló viharok során lerakódó homokréteg évszakonkénti váltakozását tükrözik. Ezekből a kutatók a Mars klímájának változására következtethetnek.

A felvételeket az ESA űrszondája a nagy felbontású sztereokamerájával (High Resolution Stereo Camera, HRSC) készítette.

Rovatok