Index Vakbarát Hírportál

Rekordszinten a fukusimai reaktor sugárzása

2017. február 3., péntek 12:35

Rekordmagas sugárzást mértek a fukusimai atomerőmű egyik 2011-ben megsérült reaktorában – írja a Sky News. A reaktor belsejében, az eddig elért legmélyebb ponton készült képeken látszik egy fémrács is, amelyet átégetett a nukleáris fűtőanyag. A Tepco hangsúlyozta, hogy a sugárzás nem jut ki a külvilágba.

A kettes számú reaktorban mért érték 530 sievert óránként, ami többszöröse az eddigi rekord 73 sievertnek. Ez olyan magas, hogy félő, hogy a sugárzástól még a robotkamera is tönkremegy, amellyel a reaktor leszerelését monitorozzák, bár az erőművet üzemeltető Tepco szerint erre kevés esély van.

A 2011. márciusi, 18 ezer áldozatot követelő földrengés és szökőár miatt a fukusimai atomerőmű három reaktorának magja olvadt meg, és több másik is megrongálódott. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet. A csernobili óta legsúlyosabb atomkatasztrófát később a Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES) szerinti legsúlyosabb, 7-es fokozatba sorolták be.

Rovatok