Index Vakbarát Hírportál

Befuccsolt az űrbéli szemétszedési akció

2017. február 6., hétfő 17:58

Japán az űrben is megpróbált kitakarítani, de a Föld körüli pályán keringő űrszemét eltávolítására felküldött berendezés nem indult el - írja az MTI. A kísérleti rendszert a japán űrkutatási hivatal egy halászhálókat gyártó céggel közösen fejlesztette ki.

A JAXA még decemberben küldtel fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a különleges berendezést, 700 méter hosszú elektromos kábellel, hogy lelassítsa és alacsonyabb pályára terelje az űrszemétmaradványokat. A szakemberek azt remélték, hogy ezáltal az űrszemét a Föld légkörébe jut, ahol elég, még mielőtt lezuhanna a bolygóra.

Több mint százmillió űrszemét,régi műholdak és rakéták darabjai keringenek a Föld körül, amelyek a jövőben veszélyt jelenthetnek az űrkutatásokra.

A vékony acél- és alumíniumhuzalokból álló kábelt a decemberben felbocsátott Kotonori-6 japán teherűrhajóból akarták kiereszteni, de nem tudták működésbe hozni a kábelt még az előtt, hogy a Nemzetközi Űrállomásról január 28-án levált japán teherűrhajó hétfőn visszatért a Föld légkörébe.

„Úgy véljük, hogy a kábel nem tudott működésbe lépni. Az űrszemét eltakarítását célzó technológia még a kezdeti szakaszában van” - hangoztatta Inue Kojcsi projektvezető. A japán tudós hozzátette, hogy nem adják fel, és mindent megtesznek azért, hogy a különleges technológiát használhatóvá tegyék.

A japán űrkutatási hivatalt az elmúlt hónapokban több kudarc is érte, január 15-én felbocsátották a világ legkisebb űrrakétáját, amely műholdat állított volna Föld körüli pályára, ám a rakéta a tengerbe zuhant. 2016 februárjában felbocsátották a Hitomi röntgenteleszkópos csillagászati kutatóműholdat, ám már márciusban megszakadt vele a kapcsolat.

Rovatok