Index Vakbarát Hírportál

Növesztett retinát ültetnek be Japánban

2017. február 6., hétfő 21:13

Egy japán kutatócsoport a világon elsőként próbálhatja meg a donorszemélytől nyert indukált pluripotens őssejtekből (iPS) növesztett retinasejt átültetését - írja az MTI. Az érett sejtekből indukált pluripotens őssejtekből az emberi szervezet többféle szövete fejlődhet ki. 

A kutatócsoport már elkezdte toborozni a próbák résztvevőit, hogy az év első felében elvégezhessék az úttörő jellegű retinasejt-transzplantációt. A japán egészségügyi tárca a múlt héten adott engedélyt a klinikai kutatásra, amely segítheti a jövőben a szembetegségben szenvedők gyógyítását.

Az új módszerrel 11 hónapról 1 hónapra csökkenthető a beavatkozás előkészülete, és legalább egyötödére a költsége.

Ma egy ilyen beavatkozás nagyjából 100 millió jenbe (250 millió forintba) kerül, szóval sokat kell még tenni azért, hogy széles körben hozzáférjenek a betegek.

„A tanulmány az első jelentős lépés lesz a súlyos szembetegségek jövőbeni kezelésének irányába” - mondta hétfői kobei sajtótájékoztatóján Takahasi Maszajo, aki a Riken kutatóintézet részéről vezeti a klinikai próbát. 

Az átültetést öt betegen tervezik végrehajtani, akik az úgynevezett nedves típusú időskori makuladegenerációban szenvednek. Ez a betegség a központi látás teljes elvesztésével járhat.

A Riken kutatóintézet szakemberei a Kiotói Egyetem iPS-sejtkészletéből növesztik a retinasejteket, és azokat egy kobei kórházban és az Oszakai Egyetemen fogják bejuttatni a betegek szemébe. 

A Riken intézet tudósainak 2014-ben a világon elsőként sikerült retinasejtet átültetniük egy makuladegenerációban szenvedett idős nő szemébe, a retinasejteket azonban akkor a nő saját iPS-sejtjeiből növesztették.

Rovatok