Index Vakbarát Hírportál

Hormonok befolyásolják a madarak vándorlását

2017. február 7., kedd 08:28

A vonuló madarak évente kétszer tesznek meg több ezer kilométert. Eközben, elsősorban a kisebb állatoknak, többször pihenőt kell tartaniuk, írja az MTI. A ghrelin nevű hormon határozza meg, milyen hamar indulnak ismét útnak a madarak. A hormon jelzi számukra, mikor vannak tele a zsírraktáraik - állapították meg egy énekesmadárfaj, a kerti poszáta (Sylvia borin) vizsgálatával bécsi szakértők, akik eredményeiket a PNAS című szaklapban mutatták be.

Leonida Fusan, a Bécsi Állatorvosi Egyetem Konrad Lorenz összehasonlító viselkedéskutató intézetének kutatója és munkatársai olaszországi pihenőhelyükön fogták be a madarakat és megmérték ghrelinszintjüket. Fecskendeztek is beléjük a hormonból, és megfigyelték, változik-e ezáltal a viselkedésük.

A kerti poszáták a széncinegéhez hasonló méretűek, főként gazdag aljnövényzetű erdőkben, erdőszéleken és vizes területeken fordulnak elő. Tollazatuk barna, fénytelen: elsősorban dallamuk alapján tűnnek ki környezetükből, éneküket "dallamos fecsegésként" írják le a kutatók. Elsősorban rovarokkal, pókokkal és bogyókkal táplálkoznak.

Ha pihenőhelyükön jóllaktak, megnövekszik ghrelinszintjük. A madarak vélhetően ebből érzik, hogy zsírraktáraik feltöltődtek, és készen állnak az indulásra.

Amikor a kutatók a madarak szervezetébe juttatták a hormont, az állatok nem akartak tovább táplálkozni, nyugtalanná váltak és indulás előtti izgalom szállta meg őket.

Rovatok