Index Vakbarát Hírportál

Majd' kiugrik a bőréből egy gekkó, ha megtámadják

2017. február 8., szerda 15:29

Egy frissen felfedezett gekkófaj még a gyíkok farokledobós trükkjénél is furcsább csel bevetésével próbál előnyt szerezni, mikor sarokba szorítja egy a bőrére pályázó ragadozó:

ledobja a bőrét.

A bizarr mutatványt az teszi lehetővé, hogy a Geckolepis megalepis nevű állat a pikkelyes gekkók amúgy nem túl széles családjának tagja, és a nevéből kikövetkeztethetően a bőre nagyobb pikkelyekből áll össze.

Az egyenként akár 5,8 milliméter hosszú pikkelyek (a gekkó felületének akár 8 százaléka is lehet egy pikkely!) nagyon könnyen leválnak az állat testéről, és nagyon hamar újra is nőnek, köszönhetően egy kifejezetten erre a célra kialakult sejtekből összeálló bőrfelületnek. Az állatot leíró friss tanulmány szerzője, Mark Scherz szerint alig néhány hét elég az elvesztett pikkelyek teljes értékű pótlására.

A kutatást amúgy nagyban megnehezítette, hogy az állatot igyekeztek eredeti, pikkelyes formájában elkapni, ami nem megy egyszerűen, ha a pikkelyeket pont az ilyen elkapások elkerülésére találták ki. Scherz szerint azonban némi gyakorlás már elég volt, és sokat segített, hogy nem kézzel próbálták nyakon csípni a Madagaszkáron honos, 7 centiméteres gyíkot, hanem műanyag csapdákba csalták be.

A faj vizsgálatakor kiderült, hogy a sűrű és ásványi anyagokban gazdag pikkelyek pótlása elég megterhelő folyamat az állatnak, így felvetődött a kérdés, hogy vajon miért mégis pont ez a védekező mechanizmus kapott teret az evolúciós folyamatban. „Akármilyen megterhelő a pikkelyek újratermelése, pár pikkelyt elveszteni még mindig jobb, mint elpusztulni – szóval a végeredmény szempontjából megéri a folyamat” – összegezte a kutatás eredményeit a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem tudósa.

Rovatok