Index Vakbarát Hírportál

Aki a padlót bámulja, az terrorista - erre jutott a 1,5 milliárd dolláros kutatás

2017. február 9., csütörtök 11:44

Egymilliárd, más források szerint másfél milliárd dollárt költött el egy viselkedéstudományi kutatásra az USA utazásbiztonsági kormányhivatala, a TSA, melyről egy belső jelentés most kiderítette, hogy valószínűleg semmit sem ér.

A kutatás lényege az volt, hogy olyan viselkedésmintákat kerestek, melyek jellemzők lehetnek a terroristákra, és melyek lebuktathatják a határátlépéskor idegesen vagy bármilyen más szempontból gyanúsan viselkedő veszélyes elemeket.

A 2013-ban közzétett listán olyan elemek szerepeltek, mint például az ugráló ádámcsutka, a késés, a remegés, az ásítás, a szokottnál gyakoribb torokköszörülés, nem a helyzethez illő ruházat, a padlóra szegezett tekintet, vagy ellenkezőleg, a bámuló ábrázat, sőt: az álruha.

Az amerikai jogvédő szervezet, az ACLU kiperelte a kormányhivatal programmal kapcsolatos belső feljegyzéseit, melyekből kiderült, hogy a módszer, melynek kifejlesztésére rengeteg közpénz ment el, és amit időközben a Disney World biztonsági őrei is átvettek, és amelyre több nagyváros, például San Bernadino is dollármilliókat költött, szóval az a módszer nem több, mint egy egyszerű lista, melynek csak annyi haszna van, hogy áltudományos alapot szolgáltat a kipécézett emberek vegzálására.

Az ACLU-hoz eljuttatott rengeteg dokumentum átvizsgálása után a jogvédők kijelentették, hogy semmiféle megalapozott tudományos háttere nincs a módszernek, ráadásul a belső feljegyzések között több olyan is volt, ahol a módszert alkalmazó ügynökök és dolgozók panaszkodtak arra, hogy a módszer nem több annál, mint hogy mindenkit kiemelnek, aki bármi miatt is kilóg a sorból.

A TSA hivatalosan visszautasította az ACLU megállapításait, és közleményük szerint továbbra is kiállnak a rendszer hasznossága mellett.

Rovatok