Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Peter Mansfield Nobel-díjas brit tudós

2017. február 9., csütörtök 20:45

83 éves korában elhunyt Sir Peter Mansfield orvosi Nobel-díjas angol fizikus, az MRI egyik kifejlesztője - írja az MTI. "Keveseknek adatik meg, hogy pályafutásukra visszatekintve azt mondhatják, megváltoztatták a világot. Az MRI kifejlesztésével Sir Peter Mansfiled jobbá tette a világunkat" - méltatta a tudóst David Greenaway, a Nottinghami Egyetem alkancellárja.

Sir Peter Mansfield a londoni Queen Mary Egyetem fizika szakán diplomázott. Szakdolgozata olyan jól sikerült, hogy témavezető professzora felvette a mágneses rezonanciát kutató csoportjába. 1962-ben megszerezte a PhD-fokozatot, és ösztöndíjat kapott az Illinois-i Egyetemre. 1964-től a Nottinghami Egyetemen tanított és kutatott, és múlhatatlan érdemeket szerzett a mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) kidolgozásában.

A mágneses magrezonancia jelenségét 1938-ban írták le. 1970-ben az amerikai Raymond Damadian kimutatta, hogy MRI segítségével a rákos szövetek elkülöníthetők az egészségesektől. Mansfield és amerikai kutatótársa, Paul C. Lauterbur továbbfejlesztette a technikát: Lauterbur fedezte fel, hogy kétdimenziós kép nyerhető a mágneses mezőben előidézett ingadozásokkal, Mansfield pedig azt mutatta ki, hogy az emberi test által a mágneses mező hatására kibocsátott jelzések matematikailag elemezhetők, ezzel lehetővé tette a hasznos képalkotó technika kifejlesztését.

Az MRI-eljárás lehetővé teszi a műtét nélküli pontos képalkotást az ember belső szerveiről, fontos szerepe van a diagnózis felállításában, a gyógyításban és a gyógyulás utáni kontrollvizsgálatokban. Mansfield és Lauterbur 2003-ban kapta meg az orvosi Nobel-díjat a mágneses rezonancia elvét hasznosító tomográfia terén tett felfedezéseikért, mert tevékenységükkel áttörést értek el a betegek kezelése és az orvosi kutatás terén. Mansfieldet 1993-ban ütötte lovaggá II. Erzsébet angol uralkodó.

Rovatok