Index Vakbarát Hírportál

Betiltott mérgező anyagokat találtak a Csendes-óceán mélyén

2017. február 13., hétfő 22:45

Nagy koncentrációban találtak régóta betiltott szennyező anyagokat tudósok mélytengeri élőlények zsírszöveteiben, írja a BBC. Az elvégzett mérések alapján a Csendes-óceán mélyén sokkal több a mérgező anyag, mint például Kína legszennyezettebb vizeiben. 

Az 1970-es években az Egyesült Államokban betiltottak több kémiai vegyszert, amit az előtt évtizedekig gyártottak. Ilyen volt a szigetelésre és égésgátlóként használt PCB nevű szerves klórvegyületet, amiből az 1930-as és '70-es években 1,3 millió tonnát készítettek. Ezek az anyagok nem bomlanak el a természetben, az ipari balesetek és hulladéklerakók miatt a tengerfenékre kerültek, ahol hatalmas koncentrációban vannak jelen, és komoly hatással vannak a helyi ökoszisztémára. 

A tudósok az óceán fenekén élő rákokat vizsgálva észlelték a problémát. Mélytengeri "leszállóegységeket" eresztettek le hajókról tíz kilométer mélyre a Mariana-árokba és hét kilométernyi mélységbe a Kermadec-árokba, ahol begyűjtötték az élőlényeket. Az állatok vizsgálata során azt az eredményt kapták, hogy a rákok zsírszöveteiben lévő szennyezőanyag-koncentráció 50-szer magasabb, mint a Liaohe-folyóban (Kína egyik legszennyezettebb folyójában) élő rákoké.

Hogy pontosan hogyan, milyen mechanizmusok során kerültek az óceán mélyére a szennyező anyagok, illetve milyen befolyásuk van a táplálékláncra, egyelőre nem tudni. Az azonban most már biztos, hogy a mélytengeri élővilág súlyosan ki lett téve az ember által alkotott szennyező anyagoknak. 

Rovatok