Index Vakbarát Hírportál

Hangyapotrohnak álcázza magát egy új bogárfaj

2017. február 16., csütörtök 09:11

Hangyák potrohának álcázza magát egy újonnan felfedezett bogárfaj, írja az MTI. A Nymphister kronaueri szájszervével megkapaszkodik a vonuló hangya hátán és a hangyafészekbe szállíttatja magát, közölte a Darmstadti Műszaki Egyetem (DTU). A fajt Daniel Kronauer német hangyakutató után nevezték el a biológusok, kutatásuk eredményeit a BMC Zoology című tudományos lapban mutatták be.

A DTU és a Washingtoni Nemzeti Természettudományi Múzeum kutatói fedezték fel az új bogárfajt, amikor Costa Rica esőerdeiben hangyák éjszakai vonulását figyelték. Ekkor vették észre, hogy bizonyos egyedek potroha különös. Oldalról úgy tűnt, mintha a hangyáknak két potrohuk lenne. "Meglepetésünkre és örömünkre kiderült, hogy a 'második potroh' egy új bogárfaj" - mondta el Christoph von Beeren darmstadti szakértő.

A kutatók szerint az új bogárfaj szimbiózisban él a hangyákkal, és amikor azok új élőhelyet keresnek, akkor rágójukkal megkapaszkodnak a potroh és a tor közti részen, és afféle potyautasként átvitetik magukat a hangyákkal az új területre.

Nem ez a bogár az egyetlen élőlény, amely profitál a hangyákkal való együttélésből, egyesek például saját ellenségeik elől lelnek menedékre körükben. A hangyák éjszakai vonulásában ezüstös pikkelykék, atkák, legyek, százlábúak és más bogarak is részt vesznek.

Rovatok