Index Vakbarát Hírportál

Száz százalékig véd egy új malária elleni oltás

2017. február 16., csütörtök 15:11

Klinikai teszteken bizonyult hatásosnak a Sanaria Inc. biotechnológiai cég támogatásával kifejlesztett új malária elleni védőoltás. A tübingeni Eberhard Karls Egyetem Trópusi Betegségek Intézete és a német járványtani központ (DZIF) összefogásával kifejlesztett oltás kis számú önkéntesben steril, 100%-os immunitást hozott létre maláriával szemben, tájékoztatta az Indexet a kutatásban részt vevő Sulyok Mihály, a tübingeni egyetem kutatóorvosa.

A kutatók – köztük magyar orvosok – a Sanariától kapott teljesen aktív, potenciálisan halálos malária kórokozókkal fertőztek meg 67 egészséges önkéntest. Közülük kilencen előzőleg a legmagasabb dózist kapták a Sanaria fSPZ-CVac nevű vakcinából: három ismétlő lépésben, négyhetes intervallumokban oltották be őket. Az eredmények biztatóak: a vakcina tíz héttel az utolsó oltás után is 100 százalékos védettséget nyújtott számukra a megbetegedést okozó Plasmodium falciparum parazita ellen. Korábbi védőoltások csak 90-95 százalék körüli eredményt tudtak felmutatni e téren.

A tökéletes immunreakciót nagy valószínűséggel egyes T-limfociták és antitestek váltották ki a májban megjelenő, ott elszaporodó paraziták hatására, mondta Peter Kremsner professzor. A kutatók az antitesteket vizsgálva olyan fehérjemintázatokat találtak, amik alapján tovább fejleszthetik az oltóanyagot. A Nature-folyóiratban szerdán megjelent kutatási eredmények szerint az új malária elleni védőoltás hatásossága ugyanis jelenleg a dózistól és a beadás rendjétől függ. Ha ezeket sikerül tökéletesen beállítani, akkor az eddig ismert leghatékonyabb módja lehet a védekezésnek, segítségével és a helyi járványügyi hatóságokkal összefogva végleg visszaszoríthatják a maláriát a leginkább fertőzött területeken.

A világ lakosságának több mint felét fenyegeti a maláriafertőzés, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint csak 2015-ben 214 millióan betegedtek meg a lázban. A fertőzöttek 90 százaléka Fekete-Afrika legszegényebb részein él, háromnegyedük öt év alatti gyerek. Az utóbbi évek hoztak ugyan eredményeket a nőstény Anopheles szúnyogok terjesztette parazitikus kór elleni küzdelemben, volt ahol a betegek száma jelentősen csökkent, de még mindig nagyjából 438 ezer ember hal meg évente maláriában, és a globális küzdelem is félresiklani látszik.

Rovatok