Index Vakbarát Hírportál

Igazságot a nyolcadik kontinensnek!

2017. február 18., szombat 12:31

Új kontinenst találtak a Csendes-óceán déli részén – írja a Reuters.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Zélandiát nem most találták, de hosszú ideje vita folyik arról, hogy önálló kontinensnek tekinthető-e, egy új tanulmány viszont egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy felkerülhessen a térképre, aminek a tanulmányt jegyző kutatók szerint már éppen itt lenne az ideje.

Egyes geológusok már évtizedek óta Zélandia kontinenssé nyilvánítása mellett érvelnek. Magát a nevet először 1995-ben használták, de azóta se terjedt el igazán széles körben. Az Amerikai Geológiai Társaság szaklapjában, a GSA Todayben megjelent tanulmány az eddigi tudományos bizonyítékokat gyűjti össze, eszerint a 4,9 millió négyzetkilométeres terület a földtani a tulajdonságai alapján megérdemelné, hogy ne mikrokontinensnek vagy kontinenstöredéknek tekintsük, hanem ugyanolyan teljes jogú kontinensnek, mint a hét ma is elismert társát. (Már ha a hét kontinenst elismerő modellt vesszük alapul, mert léteznek alternatív felosztások is.)

Zélandia meg- és elismerését nehezíti, hogy 94 százaléka víz alatt fekszik. A nagyjából India-méretű terület legnagyobb tengerszint feletti része a Új-Zéland, de más kisebb szigetekkel együtt például Új-Kaledónia és a Norfolk-sziget is hozzá tartozik. A Gondwana nevű őskontinensből szakadt ki Ausztráliával együtt, majd utóbbitól különválva, 60-85 millió éve süllyedhetett el.

Ha kihúzhatnánk a dugót az óceánból, mindenkinek világos lenne, hogy hegyláncok és egy nagy kontinens magasodik az óceáni kéreg fölött

– mondta az új-zélandi Nick Mortimer, a tanulmányt jegyző nemzetközi kutatócsapat egyik tagja.

Rovatok