Index Vakbarát Hírportál

Minden idők legnézettebb napfogyatkozása jön

2017. február 18., szombat 17:52 | aznap frissítve

Augusztusban teljes napfogyatkozás lesz az USA-ban, ami könnyen a legnézettebb ilyen esemény lehet a történelem során, írja a BBC. 12 millió ember él abban a keskeny sávban, ahol látható lesz a teljes napfogyatkozás. 

A teljes napfogyatkozás egy rendkívül speciális esemény, ugyanis csak ekkor figyelhető meg szabad szemmel a nap koronájaA napkorona a Nap légkörének plazmából (ionizált gázból) álló legkülső rétege, és a táguló, kifelé áramló gázanyagából keletkezik a napszél.

A napkoronának nincsen éles határvonala, az a csillag mágneses mezője miatt folyamatosa változik. Mindössze fele olyan fényes, mint a Hold, ezért normál esetben nem látható, mert a napfelszín (fotoszféra) egyszerűen túlragyogja. Ezért is érdekes a teljes napfogyatkozás, mert ilyenkor a Hold teljesen kitakarja a fotoszféra fényét.

Augusztus 21-én Oregon államtól kezdve egészen Dél-Karolináig végig lehet majd látni a teljes napfogyatkozást. Folyamatosan haladva a kijelölt keskeny sávban összesen 90 percig lehet majd látni a jelenséget, a Nemzeti Obszervatórium pedig ezt a Citizen Continental-America Telescopic Eclipse (CATE) projekt keretében meg is szeretné örökíteni. Ezért 59 teleszkópot és digitális kamerát juttatnak el a sávban fekvő egyetemeknek, iskoláknak és csillagászati kluboknak.

A napfogyatkozást először Newport közelében lehet majd megfigyelni 10:16-kor helyi idő szerint, legvégül pedig a dél-karolinai Charlstonhoz közel 14:49-kor. A leghosszabb ideig pedig Carbondale városban, Illinois államban lehet csodálni, várhatóan 2 perc és 40,2 másodpercig.

Rovatok