Index Vakbarát Hírportál

Feltalálták a TELJESEN kiüríthető kecsapos flakont

2017. február 21., kedd 10:19

Egy bostoni tudóscsoport megtalálta a módját, hogy minden csepp kecsapot kiüríthessenek a flakonból. Olyan bevonatot fejlesztettek, amit az üveg belsején elhelyezve az szupercsúszóssá válik, így nem ragad bele a szósz.

A speciális bevonatot nemcsak kecsappal lehet használni, hanem fogkrémmel, kozmetikumokkal, illetve ragasztóval is. Ez jó hír mindenkinek, aki heves rázogatással, önkéntelen harcművészeti mozdulatokkal, illetve káromkodással próbálja kicsalni az utolsó cseppeket az üvegből.

Az MIT kutatói szerint az új módszerrel drámai módon csökkenthető a pazarlás. Miután felvitték a bevonatot az üveg belsejére, a tartalma nyom nélkül ömlött ki belőle. A gyártás során a durva belsejű tároló felületét egy nagyon vékony csúszós réteggel vonják be, majd egy folyadékkal kezelik, amitől síkossá válik.

Kripa Varanasi, a fejlesztést vezető professzor szerint a bevonat nem ártalmas az egészségre.

A legklasszabb dolog, hogy ez a bevonat egyszerre szilárd és folyékony, így a megfelelő termékhez igazítható [a síkossága]. Az ételekhez élelmiszer alapú bevonatot használunk, így azt is megehetjük.

A bevonat tervezésében részt vevő dr. David Smith szerint az új megoldással csökkenthető a pazarlás is. A bevonattal évente 200 millió gallon (756 millió liter) hasznos anyagot lehetne megspórolni, ami a síkosítatlan belsejű üvegekben csak a szeméttelepre kerülne.

Hasonló eredményeket egyébként már az Ohiói Állami Egyetem kutatói is elértek; igaz, ők a samponos flakon belsejét tették síkosabbá nanorészecskékkel. De a sampont vízzel is ki lehet öblíteni, így felhasználható a tartalma, de a vizezett kecsap erősen veszít az élvezeti értékéből.

Rovatok