Index Vakbarát Hírportál

Itt gázt adunk, ott tönkremegy az óceán

2017. február 22., szerda 15:52

A műszálas ruhákból és autógumikból származó mikroműanyag-részecskék tehetik ki a világ óceánjaiban sodródó műanyagszemét akár 30 százalékát is. Ezek együtt sokkal nagyobb mértékben szennyezik az óceánokat, mint más plasztikhulladékok – idézi az MTI a Természetvédelmi Világszövetség jelentését.

A szakemberek hét földrajzi régióban vizsgálták a hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származó mikroműanyagok előfordulását. A jelentés szerint az évente az óceánokba kerülő, nagyjából 9,5 millió tonnányi plasztikhulladék 15-31 százalékát tehetik ki az 5 milliméternél nem nagyobb mikroműanyagok. Ezeknek csaknem kétharmada az autógumik kopása és a műszálas ruhák mosása révén kerül a természetbe.

A jelentés szerint a fejlett világ bizonyos részein, ahol hatékony hulladékkezelés folyik (például Észak-Amerikában), a mikroműanyagok nagyobb mértékben járulnak hozzá az óceánok szennyezéséhez, mint a nagyobb méretű plasztikhulladékok. Ázsiában a szintetikus textilek, Amerikában, Európában és Közép-Ázsiában az autógumik a mikroműanyagok elsődleges forrásai.

Joao de Sousa, a Természetvédelmi Világszövetség munkatársa szerint az eredményeket figyelembe kell venni az óceánok szennyezésének megfékezését célzó globális stratégiák kidolgozásakor. A szabályozásnak ki kell terjednie a termékek és az infrastruktúra áttervezésére, valamint a fogyasztói magatartás megváltozására is. A jelentés remek kezdeményezésnek nevezte a kozmetikai termékekben használt mikroszemcsék betiltására irányuló törekvéseket, bár megjegyezte, hogy ezek a mikroműanyagoknak csupán 2 százalékát teszik ki.

A mikroműanyagok a stabil kémiai szerkezetük miatt rendkívül ellenállók, így a mikroorganizmusok képtelenek lebontani őket. A halak, kagylók és tengeri madarak tévedésből megeszik őket, így a mikroműanyagok a tengeri élővilág pusztulásához is hozzájárulnak.

Rovatok