Index Vakbarát Hírportál

Úton a Progressz teherűrhajó

2017. február 22., szerda 13:36

Sikeresen startolt a kazahsztáni Bajkonurból szerdán a Progressz-MSZ05 típusú orosz teherszállító űrhajó, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének szánt 2,5 tonna utánpótlással. A teherűrhajó pénteken érkezik az ISS-hez – írja az MTI.

Az űrállomásra legutóbb tavaly decemberben indult orosz teherűrhajó, de a Progressz–MSZ-04-gyel a start után alig 7 perccel elvesztették a kapcsolatot. Az űrhajó megsemmisült, a roncsai ritkán lakott területen, Szibéria déli részén, a mongol határhoz közel csapódtak be. A Szojuz hordozórakéta balesetét a harmadik fokozat gyártási hibája okozta.

A szerdai indítás előtt nagyon szigorú teszteket futattak le a sokkal alaposabb ellenőrzés mellett legyártott hajtómű berendezésein. A start probléma nélkül zajlott, a teherűrhajó Föld körüli pályára állt, majd az ISS felé vette az irányt.

Az űrállomásra szerdán érkezik meg a SpaceX amerikai magáncég vasárnap felbocsátott teherűrhajója. A Dragon 2 és fél tonna rakományt, utánpótlást és kísérleti anyagokat visz magával. A SpaceX immár tizedik alkalommal küld szállítmányt az űrállomásra.

Rovatok