Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb káddugója

2017. február 23., csütörtök 13:59

Az elmúlt években száraz éghajlat uralkodott Kaliforniában, de januárban és februárban elég sok eső esett Napa Valley területén. A Berryessa-tó vízszintje úgy megemelkedett, hogy be kellett vetni a Glory Hole-t, a rezervoár óriási vízelvezetőjét.

A Glory Hole működés közben úgy fest, mintha kihúznák a világ legnagyobb káddugóját. Gyakorlatilag tényleg ez történik, mégis ijesztő látni, ahogy egy természetes víz egyébként tükörsima felszínén hirtelen óriási szakadék nyílik, és másodpercenként 1,37 millió liter vizet nyel el. A lezúduló víz egy 22 méter széles betonalagútba ömlik alá, majd tovább folyik a Monticello-gáttól a 200 méterrel arrébb, de 60 méterrel mélyebben található Putah Creekig.

A Glory Hole-t a szárazság miatt 2006 óta nem használták, de az elmúlt hónapok esőzései miatt ismét szükség volt rá, hogy lejjebb eresszék a tározó vízszintjét. Sokatmondó, hogy akkoriban még nem tudták volna drónokkal megfigyelni a jelenséget, a látogatók csak egy drótháló mögül nézhették az örvényt.

Rovatok