Index Vakbarát Hírportál

Ausztrál kisfiúra támadt a világ legmérgezőbb pókja

2017. február 24., péntek 13:37

A világ legerősebb mérgű pókja, a tölcsérhálós pók harapott meg egy tízéves ausztrál kisfiút. A gyerek rekordmennyiségű ellenanyagot kapott, így túlélte a balesetet – írja az MTI.

A tölcsérhálós pók (Atrax robustus) mérge a leghalálosabb a világon, akár 15 percen belül végezhet egy emberrel. Az Ausztráliában élő pókfajta nyáron és ősszel elhagyja a vackát, bemegy a házakba, garázsokba, és bele szokott bújni az emberek üres cipőibe is.

Ez történt az új-dél-walesi Matthew Mitchell-lel is: amikor a kisfiú fel akarta venni tornacipőjét, a pók beleharapott az ujjába. Azonnal kórházba vitték. Az orvosok 12 ampulla ellenmérget adtak be neki; ennyit még soha nem kapott senki az országban. A fiú egy nappal a pókmarás után hazamehetett a kórházból.

A pók, amelyik a kisfiút megcsípte, a hüllőparkban van, részt vesz az ott folyó ellenméregprogramban. Ausztráliában ugyanis néhány hónapja veszélyes hiány mutatkozott az ellenanyagból, ezért a hüllőpark kampányt indított, hogy ismét legyen elég belőle. Az interneten videókat osztottak meg, arra biztatva az embereket, hogy vigyenek tölcsérhálós pókokat az egészségügyi intézményeknek, ahol az ellenanyag segíthet a bajba jutottakon.

Az ellenanyag 1981-es kifejlesztése óta a tölcsérhálós pók csípésének nem volt halálos áldozata.

Rovatok