Index Vakbarát Hírportál

4,2 millió forintot adtak egy darab penészért

2017. március 2., csütörtök 18:15

Majdnem 12 ezer fontért (4,2 millió forintért) kelt el egy londoni árverésen a kiszáradt, majdnem 90 éves penészminta, amelyből Alexander Fleming kivonta a penicillint – írja az MTI. A penészt Fleming unokahúga őrizte egy kerek üvegcsében, amelyre a tudós írta rá:

A penész, melyből a penicillin származik.

A felirat valószínűleg túloz egy kicsit, a skót születésű orvos több tucat hasonló emléket készíthetett az eredeti gombatenyészetből.

Ezekből a mintákból mindenféle tudományos és világi előkelőségeknek jutott az évtizedek során, kapott belőle például XII. Piusz pápa, Winston Churchill és Marlene Dietrich, sőt volt, akinek többet is küldött Fleming, például II. Erzsébet férjének, Fülöp hercegnek.

Csodagomba

Mielőtt Fleming 1928-ban felfedezte a penicillint, a tüdőgyulladás és más bakteriális fertőzések szinte halálos ítéletet jelentettek. "Csodagyógyszernek hívták, amikor elkezdték használni, új korszak kezdődött vele az orvostudományban, az életmentés ideje" – mondta Kevin Brown, az Alexander Fleming labormúzeum levéltárosa.

A felfedezés valamennyire a véletlenen is múlt. Az orvos otthonról a laborba visszatérve azt vette észre, hogy a Petri-csészéjének baktériumtenyészete egy területen nem szaporodott, ott, ahol kékeszöld penész szennyezte az edényt. Később tiszta tenyészetet hozott létre a penészből, hogy bizonyítsa, a Penicillium notatum elpusztítja a baktériumokat. 

Az Oxfordi Egyetem tudósai továbbfejlesztették a penicillint, 1945-ben Fleminggel megosztva Ernst Boris Chain és Howard Walter Florey is Nobel-díjat kaptak az életmentő felfedezésért.

Rovatok