Index Vakbarát Hírportál

Rájöttek, miért foltos a panda

2017. március 2., csütörtök 14:04

A tudósokat régóta foglalkoztatja, miért vannak fekete foltok a panda fehér bundáján / fehér foltok a panda fekete bundáján, és többféle magyarázattal is próbálkoztak már. Elrettentés? Álcázás? Testhőszabályozás? Ennek járt utána egy új kutatás – írja a Science magazin.

A Behavioral Ecology szaklapban megjelent tanulmány szerzői összehasonlították a panda bundájának színárnyalatait 39 más medvefajéval és 195 másik földi ragadozóéval, aztán a mintázatokat összevetették az állatok természetes környezetével és közösségi viselkedésével. A hőmérséklet és a bundaszín például között nem találtak összefüggést, a világosabb színek és a havas táj között viszont igen.

Ebből arra következtettek, hogy a panda fehér foltjai segítenek az állatnak elbújni havas környezetben. A sötét foltok pedig az erdőben segítenek az álcázásban, ahol a ragadozók, például a leopárd elől kell elbújniuk. A kutatók szerint egyfajta evolúciós kompromisszumként fejlődhetett ki mindkét szín, mivel a pandák egész évben aktívak mindkét fajta környezetben.

Külön ügy a pandák fején található fekete foltok kérdése. A kutatók szerint ezek nem az álcázást szolgálják, hanem a kommunikációt. Azok a fajok, amelyeknél nagy a különbség a fül és az arc árnyalatai között, ez általában a harciasságot jelzi, és a pandáknál is a ragadozók figyelmeztetése lehet ennek a funkciója.

A szemek körüli fekete foltok pedig egymás felismerését segíthetik. Korábbi kutatások megállapították, hogy ezek a foltok nagy méret- és formabeli eltérést mutatnak, és a pandák megjegyzik ezeket a különbségeket. Ha pedig vetélytárssal találkoznak, a saját szemfoltjuk megnyújtására is képesek, hogy veszélyesebbnek tűnjenek. Ez lehet az oka annak is, hogy ha a pandák nem akarnak agresszívnak tűnni, a mancsukkal eltakarják a szemüket.

És azt tudják, hogy a tehén honnan kapta a foltjait?

Rovatok