Index Vakbarát Hírportál

Komodói sárkánnyal a szuperbaktérium ellen

2017. március 3., péntek 22:25

A tasmán ördög anyateje segíthet az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok elleni harcban egy új kutatás szerint - derül ki a Quartz cikkéből.

A komodói sárkányok nagyon ijesztő és veszélyes állatok: bár az állkapcsuk gyengébb, mint egy egyszerű házi macskáé, éles fogukban olyan méreg van, ami megakadályozza vér alvadását, ráadásul a harapásával a hüllő a szájában lévő baktériumokat is az áldozata szervezetébe juttatja.

(Elég lazán kapcsolódik, de annál fontosabb, hogy a sárkány félelmetes képességein kívül popkulturális jelentőséggel is bír, hiszen visszatérő motívumként végigkíséri az olasz trancepápa, Mauro Picotto karrierjét is.)

A gyíkok mérge általában a többi gyíkra is veszélyes, de ez a komodói sárkányok esetén nincs így. A virginiai George Mason University friss kutatásából az derült ki, hogy a sárkányok vérében olyan proteinek vannak, amik megvédik őket a baktériumoktól. Mindez a szuperbaktériumok elleni szerek kifejlesztésében lehet hasznos az orvostudomány számára. A szuperbaktériumok olyan baktériumok, amik alkalmazkodtak azokhoz a gyógyszerekhez, amiket az orvostudomány a kinyírásukra fejlesztett ki.

Az utóbbi években egyre ellenállóbb baktériumokról érkeznek hírek, és egyre gyakrabban hallani, hogy közeleg az antibiotikum utáni kor, vagyis az az időszak, amikor a betegségeket okozó baktériumokra többé nem hatnak a ma ismert gyógyszerek. 

Az antibiotikumokat a mikrobák fejlesztették ki az egymás ellen évmilliárdok óta folytatott harcukban, ezekkel a biofegyverekkel irtva egymást. Az antimikrobiális vagy antibiotikum-rezisztencia pedig lényegében egy evolúciós folyamat, amellyel a baktériumok alkalmazkodnak a környezetükhöz, hogy életben maradhassanak. De más trükköket is képesek bevetni, például kifigyelik, milyen ütemben adagoljuk az antibiotikumot, és úgy alkalmazkodnak, hogy gyakorlatilag átalusszák a kezeléseket.

Ha egy egyedben olyan mutáció alakul ki, amely semlegesíti az antibiotikum hatását, akkor ez az egyed lesz képes a további osztódásra, és ennek az utódai választódnak ki a védekezésre képtelen változatokkal szemben. A baktériumok az ellenanyag-termelő képességet pedig nem csak önmaguk fejleszthetik ki, de át is tudják adni egymásnak. Mivel az egysejtűek nagyon gyorsan szaporodnak és gyakoriak a mutációk, ez a folyamat nagyon gyorsan zajlik. A rezisztenciának ez a rohamos terjedése a harmincas évek óta használt antibiotikumok gyors elhasználódásának egyik oka.

A kutatócsoportnak most sikerült azonosítania a sárkányok mérgében azt a komponenst, ami ellenállóvá teszi őket a fertőzésekkel szemben.  Ez egyelőre viszont csak félsikernek tekinthető, mert azt még nem tudják, hogy hogyan lehet gyógyszert csinálni az azonosított anyagból. A szuperbaktériumokról részletesebben ebben a cikkben írtunk.Korábban egyébként a tasmán ördög anyatejében is találtak olyan peptideket, amik megölik a rezisztens baktériumokat.

Rovatok