Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos csillagot találtak

2017. március 14., kedd 21:35

Fekete lyukhoz eddig soha nem látott közelségben keringő csillagot fedeztek fel a Tejútrendszerben - írja a Telegraph. A rekordert a NASA két űrtávcsöve, a Chandra röntgencsillagászati műhold és a NuSTAR, valamint az ausztrál kompakt hálózat segítségével sikerült megfigyelni.

A pontos helyszín a 47 Tucanae névre hallgató csillaghalmaz, azon belül pedig a Földtől 14.800 fényévre lévő bináris rendszer, az X9. A rendszer a tudósok szerint akkor képződhetett, mikor a benne tátongó fekete lyuk egy vörös óriásba csapódott, a csillag külső régiójából távozó gázok pedig egy fehér törpét hoztak létre. Van egyébként egy másik elmélet is, mely szerint a fekete lyukból távozó anyag által felpörgetett neutroncsillagról van szó, ez azonban nem magyaráz meg mindent, amit a kutatók látnak.

A Chandra megfigyelései alapján a rendszer röntgensugárzása 28 percenként megváltozik, ami vélhetően annak köszönhető, hogy a benne található fekete lyuk körül keringő csillagnak ennyi időre van szüksége egy teljes kör megtételéhez. A rendszerben jelentős mennyiségű oxigén található, a tudósok szerint pedig a bizonyítékok összessége arra utal, hogy 

az X9-ben egy fehér törpe kering egy fekete lyuk körül, kevesebb mint egymillió kilométeres távolságban.

Elsőre soknak hangzik, de ez csupán két és félszer annyi, mint a Hold és Föld közti távolság. Ez pedig egy fekete lyuk esetében tényleg nagyon közel van. A tudósok szerint elképzelhető, hogy a csillagról több tízmillió éve folyamatosan anyag szakad le, ami korongként kering a lyuk körül, mielőtt belezuhanna.

Bár a csillagászok úgy vélik, nem valószínű hogy egy napon az egész csillagot elnyeli a fekete lyuk, nem lehet tudni mi lesz majd a sorsa. A legvalószínűbbnek egyelőre az tűnik, hogy ahogy a csillag egyre többet veszít a súlyából, úgy lesz egyre szélesebb, végül pedig a néhány évvel ezelőtt felfedezett gyémántbolygóhoz hasonló "egzotikus objektummá" változik.

Rovatok