Index Vakbarát Hírportál

Furcsán viselkednek a púpos bálnák

2017. március 19., vasárnap 15:20

20-200 fős púpos bálna csoportokat észleltek Dél-Afrika partjainál a tudósok. Ez a csoportosulás rendkívül szokatlan viselkedés a tengeri emlősöktől, aminek egyelőre a kutatók sem ismerik az okát, írja a CNN.

A 13-14 méter hosszúra is megnövő púpos vagy más néven hosszúszárnyú bálnák nem társasági lények: általában magányosan, legfeljebb kis csoportokba verődve élnek és vándorolnak. Nem csoda, hogy megdöbbentették a tudósokat az esetenként 200 főre is duzzadó csoportok. 

Amikor egy kis hajón vagy, körülötted pedig kétszáz 14 méter hosszú púpos bálna, az valami elképesztő élmény

- mondta Ken Findlay, a kutatás vezetője. Hozzátette, hogy a csoportok nem szilárd egységek, a bálnák úgy jönnek-mennek, ahogy kedvük tartja, illetve mindössze egyetlen dolgot csinálnak: esznek.

A hosszúszárnyú bálnák általában nyáron, a sarki vizekben táplálkoznak, míg télen a szubtrópusi és trópusi vizekben vándorolnak, hogy szaporodjanak. Tehát nem csak a nagy létszámú csoportjaik, hanem a táplálkozási helyük is eltér a szokottól. Ennek vélhetően az az oka, hogy nagy mennyiségű táplálékot találtak a dél-afrikai vizekben, ugyanakkor a tudósoknak fogalmuk sincs róla, konkrétan mit esznek a bálnák.  

A púpos bálnák egyébként rendkívül kreatív módon vadásznak: a víz alá merülnek, majd kifújják a tüdejükben tárolt levegőt, ezzel egy buborékhálót létrehozva, amivel csapdába ejtenek akár egész halrajokat is:

Rovatok